Çocuk sahibi olma, her yetişkin birey için heyecan verici, ama aynı zamanda tedirgin edici bir süreçtir. Çocuklarımız için en doğru olan şeyleri yapmaya çalışırken beklenmedik sorunlar ve sonuçlar ile karşılaşmak anne babalar için korku ve hayal kırıklığına sebep olabilmektedir. Çoğu zaman çocuklarının yaşamında sorunlar olduğunu gören ebeveynler ya yeterince iyi olamadıkları için kendilerini suçlamaya, ya da her şeyi doğru yaptıklarına inandıkları için bilinmezliğin getirdiği çaresizlik duygularına teslim olurlar.
Zaman zaman farketmeden yapılan hatalı davranışlar ya da dış faktörlerin etkileri kadar, çocuğun geçtiği her bir gelişim dönemi de kimi zaman sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Ancak bir çocuğun doğumundan yetişkinliğine kadar olan süreçte, her şeyin kontrol edilemeyeceğini, her zaman doğru şeylerin yapılamayacağını ve en önemlisi her çocuğun diğerlerinden farklı kendine özgü özellikleri olduğunu bilmek, ebeveynlerin karşısına çıkan sorunlarla baş edebilmesi için en önemli adım olacaktır.
Çocuk terapisi, çocukların yaşadıkları duygusal, davranışsal ve gelişimsel sorunlarını değerlendirerek, bu sorunların çözümünde rehberlik edilmesini amaçlar. Çocuğun yaşamına etki eden aile ve sosyal çevre etkisini göz ardı etmeden, yaşanılan sıkıntıların nedenlerini araştırmaya ve çocuklar için en doyurucu çocukluk yaşamının yollarını açmaya yönelir.